Wednesday, November 23, 2011

Szulinapi kulonkiadas

A heten eppen „daylight workshop” van a suliban,  ami igy november vegen Eszak-Svedorszagban, hat nem is tudom... olyan mint a magyar narancs, kicsi, savanyu, de legalabb a mienk :)
Ha esetleg eddig nem lettunk volna  megyozodve a napfeny hianyanak negativ hatasarol, akkor most  minden ketsegunket eloszlattak. Eloszor egy dokumentumfilmet neztunk arrol, hogyan lett az alany depresszios es frusztralt, aztan a kezunkbe nyomtak egy luxmerot, hogy szamokkal is bizonyitva legyen a nyilvanvalo teny: november masodik feleben Umeåban,  vastag feher kodben - sotet van!!! Milyen meglepo...
Azoknak, akik szeretik a szamokat: 1045 lux, de ahol az epulet arnyekolt, ott csak 830 lux. Osszehasonlitas kedveert, ha tiszta az eg es sut a nap, az kb 100 ezer lux. (aki jobban ert hozza, nyugodtan  javitson ki, nekunk ezt mondtak)
Ha tiszta az eg, akkor jelenleg ugy 6-7 oran keresztul (reggel 8-tol du 3-ig) vilagos van. Nagyjabol ennyi. Szurkulettel egyutt. (de ez egyre csokken ugyebar, december vegeig)
Ha valakit erdekelnek a csillagaszati reszletek, 3 fele szurkulet van, ebbol szerintem a polgari meg vilagosnak szamit, de ezzel is lehet vitatkozni :)

Lehet hogy tul sokat hallottam, olvastam errol, es csak bekepzelem magamnak a dolgot, de  egesz nap faradt es almos vagyok. Pedig vitamint is szedek, meg valamennyit mozgok is, ha a napi 2x 25 perc bicajozas annak  szamit.
De semmi baj, van fenyterapia, 10 ezer lux az arcodba napi fel orat, es porogsz, mint a bugocsiga. Esetleg el lehet utazni egy-ket hetes fenyterapiara valami deli orszagba. Esetleg lehet mozogni valamit. Esetleg esni fog a ho, az egyszerre lesz feny-es mozgasterapia.
Es ha semmi sem segit, meg mindig ra lehet szokni a vodkara. Bar attol nem lesz egy luxszal sem tobb a feny odakint, odabent a fejunkben meg aztan vegkepp nem, de gondolom nem is hianyzik majd. 
(csak vicceltem, gyengebbek kedveert) 

Ha mar a szulinapnal tartunk, ezuttal koszonom mr Zuckenbergnek, hogy a facebookkal lehetoseget nyujtott arra, hogy olyan emberektol is kapjak szulinapi jokivansagokat, akikkel egyebkent soha nem beszelgetek, es valoszinuleg ezutan sem fogok... :)


A kepen lathato a  szulinapi torta szerepeben a blåbärspaj, azaz afonyas pite, eloregyartott, de azert finom. A bogreben afonyale (pontosabban leves) van, ez egy ilyen afonyas szulinap, sok benne a C-vitamin, egeszsegunkre:)

No comments:

Post a Comment