Sunday, December 4, 2011

meg mindig a sotet oldalon

A helyzet fokozodik.
Tovabbra sincs ho, (viszont eso van, ami estere megfagy, es az ember pofara eshet felborulhat a biciklivel a kanyarban) es egyre kevesebb a feny.  Ma  pl 4ora 58 percig tart a nappal, (majdnem 4 oraval rovidebb, mint otthon) de mivel  nagyon  alacsonyan van a nap,  ez is ugy nez ki inkabb, mint egy atmenet a napfelklete es a naplemente kozott.  Szep idoben erdekes, mert egesz nap szinesek a fenyek, meg delben sem tiszta feher. Csupan  az a problema, hogy ritkan van szep ido...altalaban annyira felhos az eg, hogy tulajdonkeppen akkor is sotet van, amikor vilagos van :)
Persze meg mindig jobban allunk, mint pl  szegeny Tromsøi polgarok, akik november 27-en lattak az utolso napfelkeltet, majd fel ora mulva vegleg (januar kozepeig) lement naluk a nap.  Igaz, valami vilagossag dereng azert az eg aljan („civil twilight” neven) , nem ugy, mint a Spitzbergakon, ahol  mar 3 hete gyakorlatilag (csillagaszatilag nem :P) egesz nap toksotet van.
Na jo, ennyit a csillagaszatrol. 28 percem van a naplementeig...

Tegnap karacsonyi vasar volt a varosban, ez mindossze 2 napig tart, vegul is nem kell tulzasba esni, a fogyasztoi tarsadalom monnyonle (de ne vonjunk le ebbol messzemeno kovetkezetteseket, mert Europaban a svedek koltik a fizetesuk legnagyobb szazalekat karacsonyi ajandekokra, legalabbis a helyi bulvarsajto szerint)
Mi nem nagyon fogyasztottunk semmit,csak sutit meg gløggot, ami nagyon finom, mindossze  annyiban marad el a forralt bortol, hogy csak 2,2 % alkohol van benne ( a svedek szerint alkoholmentes…)
Sajnos nem fenykepeztem (tomeg volt, plusz fos ido), csak nezelodtunk, lehetett venni helyi kezmuves-nepmuveszeti ezmegazt jo dragan, karacsonyi kecskebakot fenyofabol, ami allitolag szerencset hoz, de az is elofordulhat hogy–szep hagyomany- felgyujtjak…
Az egyik asztalnal volt kezmuves foglalkozas,ahol karacsonyi udvzolokartyat varrhattal magadnak filcbol es gyongyokbol. Persze hogy ide leultunk, 3 no nagyon lelkesen, kesobb a ferfi is belejott a munkaba,es a neni is nagyon boldog volt,hogy akadt vegre ugyfel.
Legalabb egy oran keresztul varrogattunk (kozben gyakoroltam a passziv svedet, erdeklodve nezni es egyetertve bologatni mar tudok anyanyelvi szinten,es  a tobbi is alakul) ez lett a vege, tessek megnezni:

Van pozitiv odlala is annak, hogy a skandinavok olyan gyereklelkuek:) Otthon az ilyen asztalnal csak 10 ev alatti ugyfelek ulnek, pedig szerintem a felnotteknek is joga van kepeslapot varrni, cøh :)
Este pedig, hogy fokozzuk a karacsonyi elozetes hangulatot, lussekatter nevu sutit csinaltunk,(tovabbra is ajanlom mindenkinek hogy couchsurfingen keresztul oldja meg a „hogyan ismerkedjunkk helyiekkel” problemat)
Ez lett a vegeredmeny, szep is meg finom is!!! az allaga kb olyan mint otthon a fonott kalacs, es a safranytol van ilyen jo kis sarga szine:)


A gloggot itt sem hagytuk ki, termeszetesen az antialkolholista baratunk (nala csoveztem az elso ejszakan) volt leginkabb ramozdulva a 2,2 %os, tehat alkoholmentes cuccra. 
Azt hiszem mondtam mar, Jonas maga az elo sved (skandinav) sztereotipia, csupan az zavart be eddig a kepbe hogy-sajat allitasa szerint-nem iszik alkoholt… de igy, hogy az alkohol csak 3%-tol szamit, mar maskepp fest a helyzet:)
Mellesleg egy rendes viking (tehat Jonas) akkor is vadaszik, ha egyebkent vegetarianus. Mert a huseves „nem fenntarthato”, ha nagyuzemi csirket eszel, de ha vadaszol a husira, akkor az oko-barat. Ennek ellenere nem tudom mit kezd mondjuk 100 kilo szarvashusival, de biztos a csaladot es a baratait latja el kajaval egesz evre, erdemes lesz tovabbra is joban lenni vele:)

Na,mennem kell vadaszni, ebedido van..

No comments:

Post a Comment